Miksi Sairaalaklovneja tarvitaan?

Sairaalassa oleminen ei ole kenenkään mielestä mukavaa, mutta erityisen ikävää se on lapsille. Arki sairaalassa on tylsää rutiineineen ja aika käy helposti pitkäksi. Usein joudutaan myös tekemään kurjia toimenpiteitä ja hoitoja, jotka saattavat pelottaa. Lisäksi lapsella itsellään, kuten koko perheellä, on huoli hänen terveydestään. Joskus lapsi saattaa jopa syyllistää itseään sairaudestaan.


Sairaalaklovnit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle, vapauttavalle naurulle ja  hulluttelulle keskellä sairaala-arkipäivää.   Yhtä tärkeää voi lapselle olla nähdä myös äitinsä vaihteeksi nauravan iloisena - onpa joku joskus pudonnut oikein tuoliltakin!

Iloinen muisto sairaalaklovnien käynnistä kantaa pitkälle ja auttaa sairaalakokemuksen käsittelyssä myös jälkikäteen. Pitkäaikaispotilaille uuden kohtaamisen odottaminen ja tieto siitä, että klovniystävät tulevat aina tervehtimään, muodostavat ainutlaatuisen tuen ja siteen sairaalassaoloajalle.

Toiminnan tavoitteena on tukea ja auttaa myös henkilökunnan työtä. Klovnitohtoreita saatetaan esimerkiksi pyytää paikalle rauhoittamaan lasta toimenpiteen ajaksi tai muuten vain rentouttamaan tilannetta. Sairaalaklovnien työskentely ei saa häiritä eikä rasittaa toimintaa osastoilla, vaan päinvastoin.Kenelle toiminta suuntautuu?

Klovnitohtorien vierailuista pääsevät nauttiman paitsi tietysti kaikenikäiset lapset, myös sisarukset, vanhemmat ja henkilökunta (vuonna 2015 yhteensä yli 46.000 henkilöä). Vuosien aikana olemme saaneet runsaasti kannustavaa ja sydämellistä palautetta - kannattaa käydä kurkkaamassa vaikka Facebook-sivuamme!Ketkä sitä tekevät?

Sairaalaklovnit ry:n kouluttamat klovnitohtorit eli ammattiartistit taiteiden eri aloilta. Yhdistyksellä on tällä hetkellä 45 koulutettua artistia.  Sairaalaklovneja koulutetaan aina tarvittaessa lisää, käytännössä tämä on ollut noin muutaman vuoden välein. Viimeisin koulutuksemme järjestettiin Turussa syksyllä 2015.


Lisäksi yhdistys kouluttaa jatkuvasti klovnitohtoreitaan. Jatkokoulutustapaamisissa opitaan uutta ja puretaan artistien sairaaloissa kohtaamia vaikeitakin asioita.


… ja missä he tekevät?

Kaksi Klovnitohtoria kulkee osastoilla kokonaisen päivän ”lääkärikierrolla” sairaalan johdon kanssa sovituilla osastoilla sovittuun aikaan ja vierailevat potilashuoneessa vain, jos lapsi antaa siihen luvan.


… ja millä osastoilla?

Klovnitohtorit kiertävät poliklinikoiden lisäksi ortopedistraumatologisilla, hematologisilla, neurologisilla,  yleispediatrisilla, lastenkirurgisilla, gastro-urologisilla  sekä sydän-, munuais- ja elinsiirto-, teho- ja infektio-osastoilla.


… ja mitä he tekevät?

Klovnitohtoreiden  metodeja ovat improvisaatio, yleinen hölmöily, laulu, musiikki ja taikatemput. Vierailun aikana potilashuoneessa on aina kaksi pöhköä (klovnit) ja yksi tai useampi  fiksu (lapsi).Järjestäytymisen tärkeys

Jotta toiminnalle luotaisiin alusta lähtien jatkuvuuden mahdollisuus, perustettiin vuonna 2001 rekisteröity yhdistys Sairaalaklovnit ry/Sjukhusclowner rf. 


Yhdistyksen hallitus 2015-2016: Puheenjohtaja Mikael Jungner, varapuheenjohtaja

Sanna Kiiski ja jäsenet Eva Biaudet, Anne Santamäki, ja Solveig Törnroos-Huhtamäki. Varajäseniä ovat Jaana Vuori, Saana Lavaste ja Emma Koivisto.


Yhdistyksen kunniapuheenjohtaja on Lilli-Sukula Lindblom.Toiminnan laajuus


Sairaalaklovnitoiminta aloitettiin virallisesti tammikuussa 2002 Helsingissä Hyksin lasten- ja nuortensairaalassa, jossa toimintapäiviä on tällä hetkellä kolme viikossa. Sittemmin toiminta on laajentunut Turun ja Tampereen lastenklinikoille, Lastenlinnan neurologisille osastoille ja  Kuopioon. Toimintaa on tällä hetkellä yhteensä 11 päivää viikossa (Jorvi 1, Hyks 3, Tyks 2, Tays 2, Oys 2 ja Kys 1 päivää viikossa) lähes ympäri vuoden. Syksyllä 2011 yhdistys käynnisti toiminnan Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa, jonka jälkeen olemme Suomen kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa. Lisäksi vierailemme kerran kuussa kolmessa keskussairaalassa.


Meidän mielestä kaikilla lapsilla tulisi olla oikeus klovnitohtoreiden vierailuun sairaalassaoloaikana, ja siksi olemme alusta lähtien pyrkineet laajentamaan toimintaamme. Iloksemme ja ylpeydeksemme toimimmekin nykyään valtakunnallisesti ja niin haluamme asian olevan jatkossakin.
Tätä varten tarvitsemme lisää tukijoita - tervetuloa mukaan!Paljonko toiminta maksaa sairaaloille?


Sairaalaklovnit ry järjestää rahoituksen toiminnalleen ja se on mahdollisuuksien mukaan sairaaloille maksutonta. Yhdistys tekee vuoden kerrallaan sopimukset toiminnasta, aikatauluista ja osastoista sairaalan johdon kanssa. Yhdistys solmii vastaavat sopimukset artistien kanssa ja toimii työnantajana. Artistit ovat vakuutettuja, heillä on vaitiolovelvollisuus sairaaloissa saamistaan potilastiedoista, he tuntevat sairaalaympäristön ja heitä koskevat samat hygieniasäännöt kuin muitakin osastoilla työskenteleviä. Tämä takaa toiminnan laadun ja tekee sen  turvalliseksi kaikille osapuolille.Toiminnan rahoittajat


Toiminnan päärahoittajana on vuodesta 2002 ollut RAY. Tärkeitä tukijoita vuosien varrella ovat olleet mm. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfondet. Yhdistyksellä lisäksi tukijoina runsaasti pienempiä säätiöitä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Yhdistyksen kotisivuilta löytyy täydellinen lista tukijoista. Yhdistys saa lisäksi erilaisia testamentti- ja merkkipäivälahjoituksia ja myös monet yksityiset henkilöt haluavat osoittaa tukea työllemme lahjoituksilla.

Syksystä 2010 lähtien yhdistyksellä on ollut varainkeräyslupa.
Keräystilimme on: FI26 8024 0710 1199 21 (Keräyslupa 2020/2012/3142)


Lahjoitukset on mahdollista kohdistaa viitteen avulla koskemaan tiettyä sairaalaa tai keräystä. Lisätietoja TÄÄLTÄ


Viestintätoimisto SEK Public tukee yhdistystä välittämällä mediatiedotteita.
Sairaalaklovnerian tausta


Järjestäytynyt sairaalaklovnitoiminta on saanut alkunsa New Yorkissa sirkustaiteilija Michael Christensenin toimesta, joka sairastunutta veljeään viihdyttäessään huomasi, kuinka suuren vaikutuksen pieni iloittelu sairaalaympäristössä teki niin potilaaseen, henkilökuntaan kuin muihinkin läsnäolijoihin. Idea oli syntynyt. 


Vuonna 1986 perustettiin ensimmäinen järjestäytynyt sairaalaklovnitoimintaa harjoittava yhdistys Clown Care Unit® (CCU). Se toimii edelleen New Yorkin BIG APPLE CIRCUS:sen alaisuudessa. Tänä päivänä toimintaa pyöritetään lähes sadan koulutetun artistin voimin lukuisissa sairaaloissa ympäri USA:ta. Idea on sittemmin levinnyt laajalti ympäri maailmaa.Miten toiminta tuli Suomeen?


Syksyllä 2000 teatteritaiteen maisteri Lilli Sukula-Lindblom opiskeli MCPD Fulbright-stipendin turvin sairaalaklovnitoimintaa CCU:ssa; aiheena sekä käytännön työ sairaaloissa että toiminnan järjestäminen kokonaisuudessaan ja sen tuominen Suomen oloihin.

Tietoa Sairaalaklovnien toiminnasta


 Yhdistyksen säännöt

Vuosikertomus2013.pdf

Vuosikertomus2013.pdf
wwwwVuosikertomus2013.pdf
TOIMINTAKERTOMUSVuosikertomusVuosikertomus2013.pdfToimintaSuomi_files/Sa%CC%88a%CC%88nno%CC%88t_FIN_%20Sairaalaklovnit%20ry%20%E2%80%93%20Sjukhusclowner%20rf.pdfToimintaSuomi_files/Sa%CC%88a%CC%88nno%CC%88t_FIN_%20Sairaalaklovnit%20ry%20%E2%80%93%20Sjukhusclowner%20rf_1.pdfshapeimage_1_link_0

Vuosikertomus 2015 Vuosikertomus2015.pdf

Vuosikertomus2013.pdf

Vuosikertomus2013.pdf
wwwwVuosikertomus2013.pdf
TOIMINTAKERTOMUSVuosikertomusVuosikertomus2013.pdfToimintaSuomi_files/2%20Vuosikertomus2015.pdfToimintaSuomi_files/Vuosikertomus2013_8.pdfshapeimage_2_link_0

Tilinpäätös 2015
Vuosikertomus2013.pdf

Vuosikertomus2013.pdf
wwwwVuosikertomus2013.pdf
TOIMINTAKERTOMUSVuosikertomusVuosikertomus2013.pdfToimintaSuomi_files/1%20Tilinpa%CC%88a%CC%88to%CC%88s%202015.pdfToimintaSuomi_files/Tilinpa%CC%88a%CC%88to%CC%88s2013.pdfshapeimage_3_link_0


    ETUSIVU

    TOIMINTA


    KLOVNIT

   TUKEMINEN

   - tukijat

    YHTEYSTIEDOT