Sairaalaklovnit

HC Ruusunen

HC Ruusunen on hard core -hempeilijä, jolla on dramaattinen draivi. HC on tunteikas tykittäjä ja rap-artisti vailla vertaa. Hänellä on ajoittain seuralaisenaan sairaalan käytävillä matkalaukussa asuva Wilfried tai kuivan maan Harri Hai, joka rakastaa Elvistä. HC pitää hulluttelusta, hassuttelusta, hupsuttelusta, hölmöilystä, hevisauruksista, hihittämisestä ja ”Hopeisesta kuusta”.

Laura Sillanpää

Laura Sillanpää (s. 1981) on turkulainen nukketeatteritaiteilija DMA (Diplôme d’Etat des Métiers d’Arts) ja FM Turun yliopistosta. Laura on toiminut sairaalaklovnina Turussa vuodesta 2016. Hän on opiskellut ja työskennellyt nukketeatterialalla Ranskassa vuodesta 2005. Laura on työuransa aikana toiminut muun muassa nukkenäyttelijänä, näyttelijänä, nukenrakentajana, dramaturgina ja käsikirjoittajana. Hän on toiminut Ranskassa myös näytelmäkirjailijana. Laura on tehnyt paljon yhteistyötä norjalaisen Yngvild Aspelin ranskalaisen Plexus Polaire -teatteriryhmän kanssa. Suomeen palattuaan vuonna 2014 hän on muun muassa valmistanut soolonukketeatteriesityksen, tehnyt fyysistä teatteria, näytellyt, pitänyt luovan kirjoittamisen työpajoja maahanmuuttajille, työskennellyt Nukketeatterilehden apulaispäätoimittajana, tanssinut ja nukettanut eri esityksissä. Laura Sillanpää on turkulaisen Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston, kansainvälisen nukketeatterijärjestö Uniman ja norjalais-ranskalaisen Plexus Polaire -teatteriryhmän jäsen.

Lauran klovnimuisto

”Menemme erään infektio-osaston huoneen sulkutilaan Tohtori V. A. Hingon kanssa. Puolitoistavuotias tyttö istuu vavisten äitinsä sylissä lattialla. Äiti katsoo seinää. Lopulta molemmat huomaavat oven ikkunalasin takana töllistelevät klovnit. Lapsi säikähtää pelleparia ja alkaa itkeä. Äiti puristaa tytärtään, mutta nyökkää kuitenkin pellet tervetulleeksi. Klovnit talsivat sisään huoneeseen, ja jäävät ensin laulamaan oviaukkoon. Lapsi hämmentyy ja itku hiljenee. Tyttö on kuitenkin edelleen jäykkä kuin hiilihanko. Hän kääntää kasvonsa kohti äidin olkaa. Äidin kasvoille on jähmettynyt huoli.

Klovnit pelleilevät keskenään, mutta rautakangeksi hiljentynyt lapsi ei uskalla katsoa klovneihin. Äiti yrittää rohkaista tytärtään, mutta tyttö ei käännä päätään. V. A. Hinko ehdottaa tytölle kuplakylpyä, ja kertoo ottaneensa mukaan hieman vitamiinikuplia. Hinko kaivaa taskustaan saippuakuplat ja alkaa puhaltaa huoneeseen uutta ilmaa. Lapsi huomaa äidin lähellä poksahtelevat kuplat ja unohtaa hetkeksi pelkonsa. Tyttö taivoittelee ensimmäistä kuplaa, joka poksahtaa hänen sormensa kosketuksesta. Hymy kasvaa huulilta silmiin kuplien poksahdellessa. Lapsi lähtee horjuvin askelin metsästämään kuplia. HC Ruusunen laskee kuplasiepparin kuplasaldoa. Tyttö ei halua, että kuplasade loppuu. Hän keinahtelee eteenpäin ja tavoittelee yhtä kuplaa, toista, kolmatta. Sairaalaklovni osaa tehdä muutakin kuin puhaltaa saippuakuplia, mutta joskus klovni voi kuplilla puhaltaa huoneeseen odottamatonta kuplivaa iloa, joka selättää pelon ja huolen.

Lapsi nauraa, kun kupla lätsähtää hänen poskelleen. Äiti katsoo tytärtään ja nauraa itsekin tyttären intoa ihaillessaan. Hänen silmänsä siirtyvät klovneihin, kun hän kertoo tämän olevan ensimmäinen kerta täällä sairaalassa, kun lapsi hymyilee. Ensimmäistä kertaa äiti näkee lapsensa omana itsenään. Äidin hymy pyyhkii huolen hetkeksi pois. HC Ruusunen huomaa, miten äidistä vierii tunnetiivistettä poskea pitkin muutaman tipan verran.”

VEIKKAUS SanaSol Petrelius stiftelse Sundells stiftelse Eschnerska Kulturfonden BritaMariaRehnlunds Helsinki Freja Kordelinin Säätiö Jenny ja Antti Wihurin säätiö Olvi-Säätiö TAIKE Lastenklinikoiden kummit ry Tampereen Lastenklinikan tuki ry TAYS Tukisäätiö Eija ja Veikko Lesosen Säätiö Konstsamfundet