Sairaalaklovnit

Lempi

Lempi on hyväsydäminen hassuttelija, joka ihmettelee elämää ja kaikenlaisia otuksia. Joskus Lempillä kuitenkin menee hermo haahuiluun, ja silloin hän keksii jotain täräyttävää. Lempi tykkää tanssahdella ja soitella melodikaa. Ja niin, kaikenlaiset kukkaset, perhoset ja dinosaurukset ovat Lempin mielestä ihania.

Elina Selamo

Elina Selamo (s. 1986) on työskennellyt sairaalaklovnina vuodesta 2018. Koulutukseltaan hän on tanssija ja nuoriso-ohjaaja, ja on viime vuosina työskennellyt enimmäkseen nuorten ja nuorten aikuisten parissa. Elina on helposti innostuva, ja haluaa oppia uutta sekä kokeilla erilaisia työmenetelmiä. Hän uskoo lempeään ja kannustavaan asenteeseen, yhdessä tekemiseen, kokeilemiseen ja kokemusten jakamiseen. Elina tykkää tanssia, laulaa, soittaa, lojua ja rapsutella koiraansa.

Elinan klovnimuisto

”Toimenpidepäivänä syysloman aikaan oli hiljaista, joten päätin harhailla Kaarisairaalan suuntaan. Matkalla varrella olevassa odotustilassa oli hiljaista. Huomasin, että tilassa oli yksi, noin neljävuotias lapsi ilmeisesti isoveljensä kanssa.

Soittelin melodikalla sävelmää, ja musiikki herätti lapsen huomion. Lapsen kanssa syntyi heti hyvä kontakti – hän teki tanssiliikkeitä, joita aloin toistaa. Meillä ei ollut yhteistä puhuttua kieltä, joten kommunikoimme eleillä ja liikkeellä. Tanssi alkoi pienistä askeleista ja kasvoi hypähdyksiin ja pyörähdyksiin. Jossain vaiheessa taskustani tipahti vahingossa saippuakuplapullo lattialle. Lapsi nosti pullon minulle ja aloin puhaltaa kuplia, joiden kanssa tanssimme.

Sivusilmällä ehdin nähdä, että tilassa liikkui sekä henkilökuntaa että potilaita ja omaisia, jotka jäivät hetkeksi seuraamaan meitä. Tuntui hyvältä nähdä hymyn kareita samassa odostustilassa istuneen vanhemman miehen kasvoilla. Ihana, sanaton kohtaaminen, joka oli kaikessa yksinkertaisuudessaan merkityksellinen hetki minulle.”

VEIKKAUS SanaSol Petrelius stiftelse Sundells stiftelse Eschnerska Kulturfonden BritaMariaRehnlunds Helsinki Freja Kordelinin Säätiö Jenny ja Antti Wihurin säätiö Olvi-Säätiö TAIKE Lastenklinikoiden kummit ry Tampereen Lastenklinikan tuki ry TAYS Tukisäätiö Eija ja Veikko Lesosen Säätiö Konstsamfundet