Sairaalaklovnit

Matkimus Tutkailija

Matkimus Tutkailija: tutkii ja matkailee kaiket päivät ja yöt, ja aina perille päästyään matkii ja tutkailee. Matkimuksen erikoistaitoja ovat venyminen, vanuminen, kasaantuminen ja paisuminen ja miukumaukuminen.

 

Joona Lindberg

Joona Lindberg (s.1977) (teatteri-ilmaisun ohjaaja, Turun Taideakatemia) on Helsingissä asuva freelance-näyttelijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Joona on työskennellyt näyttelijänä monissa vapaissa teatteriryhmissä ja teattereissa. Turkulainen Tehdas Teatteri on ollut Joonan pitkäaikaisin työpaikka näyttelijänä, ja hän on toiminut myös sen hallituksessa monta vuotta.  Joona on toiminut Leikkiteatteri ry:n ohjaajana vuodesta 2001 lähtien. Leikkiteatterin toiminnan perusta on lasten omien ideoiden pohjalta toteutettavat teatteri-, kädentaito- ja draamakurssit. Sairaalaklovnina hän on työskennellyt vuodesta 2008.

Joona on ammatiltaan myös puuseppä ja timpuri, ja hän on rakentanut koko ikänsä muun muassa kierrätysmateriaalista niin lavasteita, soittimia kuin käyttöesineitäkin. Hän rakastaa luonnossa ja arjessa liikkumista, niin kävellen, juosten, pyörällä, kuin kanootillakin.

Joonan klovnimuisto

”Leikkausta odottava 12-vuotias tyttö loksautti suunsa auki ja jäi tuijottamaan minua. Minä jähmetyin paikoilleni ja leikin olevani kauhusta jäykkänä, Tyttö remahti röhönauruun. Tästä alkoi yhteinen riemullinen leikki, joka kesti jaksotellen pari tuntia, siihen saakka, kunnes tyttö nukutettiin maskinukutuksella leikkaussalissa.

Tämä lapsi on ollut syntymästään asti sairaalassa monenlaisissa toimenpiteissä, ja hänelle oli syntynyt valtava piikki- ja nukutuskammo. Siksi hänet on viime aikoina nukutettu pelkästään maskin avulla. Seuraavan kerran tapasin tämän lapsen samassa paikassa kahden kuukauden kuluttua. Savuin paikalle, kun tyttö oli kertomassa anestesialääkärille, mitenkä hän haluaisi tällä kertaa voittaa piikkikammonsa ja tulla nukutetuksi kanyylin ja unikorkin kautta. Lääkäri ehdotti tytölle esilääkityksen ottamista, jotta nukutus sujuisi pehmeästi. Tyttö kieltäytyi esilääkkeestä, koska tiesi, että se unettaa häntä, eikä hän silloin pystyisi taistelemaan pelkoaan  vastaan. Minä astuin mukaan keskusteluun puhaltamalla kertakäyttöhanskan palloksi, ja alkamalla läiskiä itseäni ja kertoen alkavani jo pehmittämään itseäni pehmeään nukutukseen. Kaikki alkoi naurattaa, ja samanlaisella energialla ja ilolla hoitui toimenpide,

Kun kanyyliä laitettiin, koko salihenkilökunta tsemppasi tyttöä, tukien samalla meidän yhteistä hassutteluleikkiä, jossa muun muassa paukuteltiin kumihanskalla. Kanyylin laiton onnistuttua hurjan  nopeasti, tyttö hämmästyi itsekin omaa reippauttaan, ja miten kivuttomasti kaikki oli tapahtunut.”

VEIKKAUS SanaSol Petrelius stiftelse Sundells stiftelse Eschnerska Kulturfonden BritaMariaRehnlunds Helsinki Freja Kordelinin Säätiö Jenny ja Antti Wihurin säätiö Olvi-Säätiö TAIKE Lastenklinikoiden kummit ry Tampereen Lastenklinikan tuki ry TAYS Tukisäätiö Eija ja Veikko Lesosen Säätiö Konstsamfundet