Ajankohtaista

Koronavuosi haukkasi hieman vierailumääriä

Koronasta huolimatta klovnit olivat tuttu näky sairaaloiden käytävillä. Vuonna 2020 toteutui 1020 klovnityöpäivää ja 48 500 kohtaamista. Työtä tehtiin yhteensä 25 klovnin voimin, kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa.

Viime vuosi oli hyvin poikkeuksellinen ja myös sairaalaklovnitoiminta oli keväällä tauolla noin kolme kuukautta koronapandemian vuoksi. Kesän aikana toiminta palautui osastoille ja vuoden 2020 aikana sairaalaklovnit työskentelivät valtakunnallisesti 1020 työpäivän verran. Työssään he kohtasivat lapsipotilaan, tämän omaisen tai hoitohenkilökunnan jäsenen yhteensä 48 500 kertaa.

Luvut ovat luonnollisesti hieman pienempiä kuin mitä ne olisivat ilman kevään taukoa olleet. Yleisesti ottaen klovnityöpäivien määrä on kuitenkin ollut jatkuvasti kasvussa jo pidemmän aikaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana klovnityöpäivien määrä on noin kolminkertaistunut yliopistollisissa sairaaloissa. Kasvun taustalla on hyvät kokemukset työn vaikuttavuudesta ja tiivistynyt yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa. Edelleen toiminnalla olisi enemmän kysyntää ja tästä syytä yhdistys pyrkii aktiivisesti löytämään lisää tukijoita työlleen.

Vaikka kevään tauko toiminnassa toikin loven virallisiin kohtaamistilastoihin, sen aikana toteutettu korvaava virtuaalinen toiminta koettiin hyvin tärkeäksi. Klovnit säilyttivät yhteyden lapsiin osastoilla videopuheluiden ja livelähetysten avulla. Iloinen hetki tutun klovnin kanssa oli erityisen tärkeä, kun muu virkistystoiminta osastoilta oli karsittu ja vierailut rajoitettu minimiin.

Vuodesta 2021 toivomme kaikkien aikojen ennätysvuotta sairaalaklovnitoiminnalle!

Lisätietoja:

Kari Jagt, toiminanjohtaja 041 535 6599 / kari.jagt@sairaalaklovnit.fi

VEIKKAUS SanaSol Petrelius stiftelse Sundells stiftelse Eschnerska Kulturfonden BritaMariaRehnlunds Helsinki Freja Kordelinin Säätiö Jenny ja Antti Wihurin säätiö Olvi-Säätiö TAIKE Lastenklinikoiden kummit ry Tampereen Lastenklinikan tuki ry TAYS Tukisäätiö Eija ja Veikko Lesosen Säätiö Konstsamfundet