Henkilökunnan palautekyselyn 2020  avovastauksia sairaaloittain

<<< takaisin

Sairaalaklovnit ry toteutti kyselyn sairaaloiden henkilökunnalle kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa Turussa, Kuopiossa, Oulussa, Helsingissä ja Tampereella. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 424 kpl, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Sähköisesti toteutetulla kyselyllä selvitettiin henkilökunnan ajatuksia ja kokemuksia sairaalaklovnien toiminnasta niillä osastoilla, joilla klovnit työskentelevät. Tavoitteena on saada tietoa sairaalaklovnitoiminnan vaikutuksista sairaalaklovnityön kehittämisen tueksi.

Jopa 93% vastaajista oli sitä mieltä, että Sairaalaklovnit vaikuttavat positiivisesti lapsen potilaskokemukseen.

 

JORVI

”Korona-aikana olisi erityisen hyödyllistä, että klovnit voisivat olla mukana lapsen tutkimustilanteessa, koska nyt emme voi käyttää yhtä paljon leluja helpottamaan lapsen jännitystä kuin aiemmin.”

”Vastasyntyneiden osastolla sairaalaklovneilla voisi olla vanhemmille annettavaa henkilökunnan lisäksi. En ole valitettavasti päässyt seuraamaan vanhempien ja sairaalaklovnien vuorovaikutusta mutta vauvaosastoilla se voisi olla vanhempia virkistävä juttu. Osa heistä on useita viikkoja osastolla vauvojensa kanssa.”

”Vauvaosasto. Vanhemmat kohtaavat klovnit. Suurin osa on tykännyt, muutama pelästynyt ja kieltänyt uudelleen tapaamisen.”

”Pliis, tulkaa Jorviin useammin. Perheet kyselevät ja ikävä sanoa, että ovat vain maanantaisin paikalla”

”En vastannut kuin muutamaan kysymykseen, koska hoidan vastasyntyneitä ja keskosia. Perheelle tuotte paljon iloa ja kyllä vauvat varmasti nauttivat musiikista ainakin ja jotkut katselevat värikkäitä vaatteita. Ja henkilökuntakin tykkää teistä!”

”Osastolla hoidetaan sairaita vastasyntyneitä ja keskosvauvoja, joten edellisen kysymyksen kysymyksen asettelun johdosta jouduin vastaamaan etten tiedä. Jos kysytään koko perheen kannalta niin ehdottomasti auttaa joka tilanteessa. Klovneilla on huima tunneäly ja osaatte joka tilanteessa kohdata niin perheen kuin henkilökunnankin upeasi! Teette mahtavaa ja tärkeää työtä! KIITOS”

”Useimmat vanhemmat ilahtuvat ja vapautuvat.”

”Uskoisin, että kanyylin laitto ja haavan hoitotilanteissa olisi apua/hyötyä”

 

 

KYS – Kuopio

”Sairaalaklovnien käynnit psykiatrian puolella ovat olleet erittäin piristäviä ja tuoneet uutta virtaa potilastyöhön! Upeaa!!”

”Sairaalaklovnit edistävät lasten psyykkista hyvinvointia ja vahvistavat minäkuvaa”

”Kuopion sairaalaklovnit ainakin ovat erittäin ammattitaitoisia. Tilanteenlukutaito on huippuluokkaa, tuntuu kuin he olisivat osa työyhteisöämme.”

”Sairaalaklovnit todella ammattitaitoisia. Kaikki lapset/nuoret eivät halua nähdä/tavata klovnia ja silloin klovnit antavat heidän olla ”rauhassa”. Lastentautien pkl:lla myös aikuisia odottamassa röntgeniin pääsyä ja myös heille klovnit ovat tuoneet paljon iloa.”

”Olen ihaillut, kuinka sairaalaklovnit kohtaavat ujoja, pelkääviä lapsia. Rauhallisuus ja kauempana pysyminen ovat tehneet heillekin kohtaamisesta miellyttävän. Hoitaja saa usein ensimmäisenä huoneeseen mentäessä kuulla heti ilouutisen, että klovnit kävivät.”

”Sairaalaklovnitoiminta on olennainen osa lasten sairaanhoitoa, ja sen jatkuvuus tulee turvata.”

”Potilas ollut omaehtoinen ja vetäytynyt omaan huoneeseen. Klovnit saaneet potilaan osallistumaan toimintaan avaamalla potilashuoneen oven ja altistanut potilaan yhteisöllisyyteen”

”Kanyylinlaitossa sairaalaklovnista oli ehdottomasti hyötyä – auttoi kiinnittämään lapsen huomion pois pelottavasta toimenpiteestä.”

”Sairaalaklovni on auttanut omaan itseensä sulkeutuneen syöpää sairastavan lapsen avautumisessa leikkimään ja olemaan kontaktissa toisten kanssa. Lapset ja tilanteet ovat erilaisia, mutta sairaalaklovnit auttavat merkittävällä tavalla lasten ja nuorten sairaalakokemuksissa ja hoidon toteutumisessa.”

 

 

OYS – Oulu

”Pyysimme vastikään sairaalaklovnia avuksi pelokkaan lapsen kanylointitilanteeseen. Aikaisemmalla kerralla meitä oli kolme hoitajaa pitämässä lasta kiinni, että lääkäri sai kanyylin laitettua (lapsi oli lisäksi esilääkittynä). En voi kuin ihailla sairaalaklovnin ammatillisuutta, miten hän juuri oikealla sekunnilla vei lapsen huomion muualle niin, että kanyyli meni kerta yrityksellä suoneen lapsen istuessa äidin sylissä. Loistavaa toimintaa. Aiomme hyödyntää sairaalaklovneja jatkossakin mahdollisuuksien mukaan. Kymppi plus:)”

”Koen, että sairaalaklovnit tuovat lasten klinikkaan ja koko sairaalaan hyvää mieltä ja positiivisuutta, siitäkin huolimatta, että työskentelemme varsin vakavien asioiden parissa. Sairaalaklovnien läsnäolo sairaalassa muistuttaa myös meidän työntekijöitä siitä, että huumori ja leikkisyys kuuluvat lasten ja perheiden arkeen vaikka kyseessä olisikin vakava sairaus tai pelottava asia. Toivoisin, että myös tulevaisuudessa saisimme pitää sairaalaklovnit osana lasten klinikan toimintaa.”

”Olette korvaamattomia ilon ja lohdun tuojia lapsille.”

”Sairaalaklovnit kuuluvat lastenosastoillle. Toivottavasti merkittävät tahot ymmärtävät tämän ja rahoitusta löytyy.”

”Sairaalaklovnit ovat tosi ammattitaitoisia ja osaavat toimia erilaisten lasten kanssa pelkoa vähentäen sekä iloa ja leikkimielisyyttä tuoden. Lapset ovat kovasti tykänneet ja niiden toiminta sairaalassa on tosi tärkeää.”

”Palovammapotilaan sidosten vaihto sujui hienosti ja nopeasti klovnin saadessa lapsen huomion muihin asioihin”

”Verisuonikanyylia laitettaessa klovnista on monesti ollut suuri apu lapsen huomion poisviejänä ikävästä tilanteesta. Lapsi on monesti todennut ”nytkö se jo laitettiin?””

”Olen voinut havainnoida ja seurata lapsen puhetta, käyttäytymistä, suhtautumista vieraaseen ihmiseen jne. samalla, kun sairaalaklovnit ovat hupsutelleet lapsen kanssa. Tämä havainnointi on ollut tavoitteena; saada lapsesta todellinen kuva, mikä tulee hyvin esille, kun lapsi ei huomaa, että hoitaja tarkkailee juuri häntä. Kiitos!”

 

 

TAYS – Tampere

”Yhteistyö sairaalaklovnien kanssa sujuu hyvin, voimme keskustella potilaisiin liittyvistä asioista yhdessä avoimesti ja siitä mikä on kunkin rooli.”

”Sairaalaklovnit on kultaa! ”

”Edellisten lisäksi sairaalaklovni tuo iloa ja piristystä ja jaksamista myös työntekijöiden arkeen, heidän toimintatapaansa nähdessään siitä saa itsekin ideoita kohdata ja lähestyä vaikeasti sairaita lapsia. Tajuaa, että ei tarvita keinoja vaan kohtaamista ja tilanteeseen heittäytymistä ja siinä mahdollisimman sensitiivisenä olemista”

”Toiset lapset ahdistuvat klovnista -vaatii suurta herkkyyttä huomata, jos tilanne ei olekaan lapsen mielestä olekaan mielekäs. Yleensä klovnit kyllä tämän vaistoavatkin.”

”Erityiskiitos Taysin toimepideyksikössä työskenteleville klovneille. Heistä on ollut valtava apu potilailemme jännittävissä ja pelottavissakin toimenpidetilanteissa. Potilaat ja heidän vanhempansa ovat viikottain kiittäneet ja antaneet positiivista palautetta. Klovnien läsnäolo on ollut myös piristävää hoitajille.”

”Olette erittäin tärkeitä työtiimin jäseniä lastentautien vastuualueella. Tuotte iloa kaikille <3”

”Hyvin ammattitaitoista työskentelyä. Ymmärtävät myös, että työtään voi tehdä rauhallisesti, hillitysti, empaattisesti, vakavalla ilmeellä, huumorin lisäksi. Ihania väripilkkuja sairaalan ympäristössä. Ottavat huomioon niin lapset, vanhemmat kuin muutkin ympärillään. Ohikulkiessaan luovat rennon kivan tunnelman. Suuri kiitos heille ammattitaitoisesta työskentelystä.”

”Kanyylinlaitto pienelle potilaalle meni niin sujuvasti, ettei hän edes huomannut sitä sairaalaklovnin viihdyttäessä ja äidin (joka pelkäsi varmaan lasta enemmän) nauraessa vedet silmissä. ”

”Aivan täydellistä yhteystyötä!”

”Alle kouluikäinen lapsi menossa sädehoitoon ensimmäistä kertaa. Äitiä uudet tilanteet ahdistavat ja äiti herkästi itkuinen uusissa tilanteissa. Lapsi heijastelee sitten äidin pelkoja, eikä saa tukea pärjätäkseen tilanteissa, on herkästi vihainen ja ahdistunut. Sairaalaklovni lähtee sädehoitoon mukaan ja pitää mukavaa, rentoa tunnelmaa yllä huumorin avulla. Lapsi saa tukea ja äitikin pysyy rauhallisena. Sairaalaklovni on tilanteessa todella isoksi avuksi.”

”On aina ihanaa saada sairaalaklovni mukaan saattamaan lasta leikkaussalireissulle.”

 

 

TYKS – Turku

”Olemme olleet todella kiitollisia päiväkirurgisella osastolla, että saamme sairaalaklovnit vierailemaan osastollamme. Lähes poikkeuksetta ilmapiiri vapautuu ja lapsi unohtaa jännityksen ja jopa pelon sairaalaa ja toimenpitettä kohtaan (ja myös aikuiset). Hauskuus ja huumori toimii lapsipotilailla, ja mikä mielikuvitus klovneilla on =)”

”Klovnilla on kiitettävästi tuntosarvet aistimassa ilmapiiriä, hallitsevat tilanteen, joten ei tarvitse epäillä heidän tilannetajuaan; jos klovni pelottaa, hän osaa perääntyä.”

”Toivotaan tilannetajua kohtaamisiin esim. kehitysviiveiset lapset ja nuoret. Verbaalinen huumori ei aina paras meidän lapsille. Pääsääntöisesti vierailut ilahduttaa lapsia ja henkilökuntaa. Vastaukset tehty yhdessä koko henkilökunnan kanssa.”

”Erään potilaan kohdalla neulan poisto infuusioportista olisi ollut hyvin hankala, jos klovnit eivät juuri sattumalta olisi tulleet huoneeseen. Potilas unohti koko neulan poiston ja se onnistui todella nopeasti klovnien läsnä ollessa ja vitsaillessa potilaan kanssa. Iso kiitos!”

”On ollut ilo huomata, miten pelokkaan oloinen lapsi vapautuu, kun näkee pellen touhuja. Hienoa, että tällaista järjestetään. Saa hymyn henkilökunnankin suupieliin.”

”Ilmoittautumisluukulla oleva lapsi oli hyvin pelokas ja jännittynyt. Piilotteli äidin takin alla suojassa. Sairaalaklovni ryhtyi lapsen kanssa piiloleikkiin. Lapsen jännitys hävisi leikin myötä. Näitä esimerkkejä on monia, tässä vain yksi.”

”Hyöty on ollut ilmeinen, keventävät jännää ilmapiiriä”

”Joskus esim. käytävällä meno yltyy todella äänekkääksi ja villiksi ja saattaa ajoittain häiritä muuta työskentelyä tai esim. toisen yksikön tutkimuksia”

”Useita kertoja mm. ennen toimenpiteeseen lähtöä nuoret/lapset rentoutuvat todella hyvin.”

”Teette hienoa ja arvokasta työtä! Kiitos!”

 

HUS – Helsinki, Uusi Lastensairaala

”Teette upeaa työtä ja piristätte vaikeasti sairaiden lasten päivää, joskus on meinannut itku tulla hoitajallakin kun näkee miten kovastikin sairaan lapsen ilme kirkastuu kun tulette huoneeseen. Suurkiitos <3”

”Toivottavasti tärkeä ja henkilökuntaakin ilahduttava työ saa jatkua!!”

”Tärkeää työtä, helpottaa lapsen pelkoa/jännitystä, jättää positiivisen mielikuvan. Hyvin myös johdattaa lasten ja nuorten ajatukset pois pelosta”

”Jokaisen yksikön pitäisi saada lapsipotilaille mahdollisuus klovnikontaktiin”

”Kiitos mahtavasta työstä!”

”Vuori Päiväkeskuksessa klovnien käynneillä saa paljon informaatiota lapsen vuorovaikutustaidoista ja kontaktista. Myös vanhemmille klovnien käynti on useimmiten mieluista.”

”sairaalaklovnit ovat pelastaneet monta kertaa ruuhkautuneen poliklinikan ilmapiirin niin potilaiden kuin henkilökunnannkin osalta. Teette arvokasta työtä!”

”Pidän sairaalaklovneja tärkeänä osana lasten sairaalahoitoa. kiitos kun olette mukana. Olisi kiinnostavaa lukea tutkimusta sairaalaklovnien vaikuttavuudesta lasten kipuun osana lääkkeetöntä kivunhoitoa.”

”Otettiin lapselta EKG, eikä lapsi meinannut pysyä paikallaan, jolloin tutkimustulos kärsii. Klovnit tulivat sattumalta juuri oikeaan aikaan paikalle ja lapsi pysyi paikallaan klovnien toimintaa katsoessa ja tutkimus saatiin tehtyä.”

”Lapsi oli jännittynyt tulevasta anestesiatoimenpiteestä. Klovnit huoneessa ”juttutuokiollaan” tarjosivat aineista myöhemmälle keskustelulle (distraktiolle) itse toimenpiteessä.”

”Paljon hyötyä: Alun perin todella jännittynyt lapsi unohti lähes kokonaan jännittää toimenpidettä klovnin läsnaollessa. 🙂 Pientä haittaa: Toisinaan salissa anestesian alussa on paljon ihmisiä ja puhetta, tuolloin klovnin kovaääninen juttelu tuo entistä enemmän meteliä, rauhallinen viihdytys olisi tuolloin paras.”

”sain loistavaa apua sairaalaklovnilta pienen lapsen tutkimuksessa. Ei olisi sydänfilmi ja verenpaineiden mittaus onnistunut, ellei sairaalaklovni olisi vienyt lapsen huomiota muualle lapselle pelottavassa tutkimustilanteessa.”

VEIKKAUS SanaSol Petrelius stiftelse Sundells stiftelse Eschnerska Kulturfonden BritaMariaRehnlunds Helsinki Freja Kordelinin Säätiö Jenny ja Antti Wihurin säätiö Olvi-Säätiö TAIKE Lastenklinikoiden kummit ry Tampereen Lastenklinikan tuki ry TAYS Tukisäätiö Eija ja Veikko Lesosen Säätiö Konstsamfundet